Díl pátý: Prší, prší, jen se leje

17. 4. 2008 16:46

Déšť je vlastně docela poetický přírodní úkaz, všimli jsme si toho někdy? Když se zatáhne, prvních pár kapek zabuší na rozpálenou zem, tulák vlítne do stohu, nebe se změní v konev plnou vláhy... Ne, nezbláznila jsem se, jenom jsem si nechala napadnout pár (tedy právě tři) deštivých písniček, znáte je? Tu první jsme zpívávali s bráchou ve flétnovým souboru, tu druhou nás učil táta, když jsme byli malí a tu třetí znám od mamky.

            Ale nenechte se mýlit, širák byl krásný a bez deště. To jen teď za oknem slyším, jak venku leje, a nechala jsem se unést. Nad ránem, když jsem se probudila a ještě byla tma, sice začalo krápat, ale za chvilku přestalo. Troufám si tvrdit, že to bylo silou vůle – říkala jsem si: „Ne, ještě ne, ještě chvilku chceme spát...“. A probudili jsme se až ráno. Kdo zná rána v přírodě, ví. Ví třeba, že ten obyčejný sýr nikdy jindy nechutná tak dobře, jako když ho vytáhnete slisovanej z batohu a přikusujete k včerejšímu chlebu, ještě zavrtaní ve spacákách, ale už úplně čilí, kolem sebe v okruhu několika kilometrů jen hvozdy.  

            Přesně tak jsme to měli i my. Ale jen co jsme se zvedli od snídaně, tak to začalo. HejTi sice dovezl dvě pláštěnky, ale... Ač jsem se trochu bránila, dostala jsem tu lepší, větší, s hrbem na batoh, novější a neděravou a on se nasoukal do Medžugorského ponča půjčeného od své mamky. Je to džentlmen;) Možná už teď můžu říct, že po téhle pouti jsme tu pláštěnku museli zlikvidovat, protože se prostě po cestě úplně roztrhala. Ale tehdy byla ještě víceméně v pořádku, a tak jsme se opláštěnkovali a vyrazili směrem Gouveia.

Jít po silnici asi každýho po čase omrzí. I nás, a proto jsme to vzali zkratkou. Taková pěšina to byla a najednou se před náma objevil domek. Ale nebyl to obyčejný domek, byl to... (jé, pardon, mě dneska napadají blbosti:) ) Byl to domek seskládanej z kamenů a jednu stěnu tvořil prostě jeden obrovskej balvan. Přišli jsme blíž a najednou se začly vynořovat další domky, tentokrát už ale více méně moderní. Asi nějaká portugalská samota, říkáme si, a jdeme blíž. Ale pak už jsme jen couvali a snažili se nedělat moc prudký pohyby, aby nás ten pes, co se tam najednou objevil a varovně štěkal, nesežral.

Obojího (jakože domků seskládaných z kamenů i nebezpečně vypadajících psů) jsme si ještě na další cestě užili dost, ale znáte to – poprvé vás něco hodně překvapí, když to vidíte podruhé, už to není takový šok, potřetí už jen říkáte – hele, tamhle taky! no a potom už se to pomalu stává normální :D

Nevím, jestli se vlastní putování dá nějak slovně sdělit... Přemýšlím a čím dál víc se mi zdá, že asi ne. Mohla bych sice psát, kde po jaký cestě jsme šli, o čem jsme si povídali, kde nás co překvapilo a tak, ale stejně nemám šanci vám to předat autenticky... A tak ještě popíšu jen pár okamžiků a doporučuju se někam vydat a zažít to na vlastní kůži.

Takže... Po té naší cestě-zkratce jsme došli do nějaký vesničky. Spousta okolních zahrádek a polorozpadlých domků bylo na prodej, a tak jsme procházeli a plánovali si, jestli si koupíme spíš tenhle s výhledem nebo tenhle s lesem;) Taky si někdy takovou hru zahrajte, se to super. I když prší!

Došli jsme na hlavní silnici, nikde nikdo, dveře do kostela zavřený.

 

 


 

 

Tady naše kronika nekončí, ale já teď na pár dní končím, protože zítra v šest ráno vyrážím na třídenní pěší pouť do Fatimy. Myslím, že je dobré vzít s sebou kromě pláštěnky a dobrých bot i úmysly, které se dají promodlit. Třeba zrovna ty vaše... Vím, že to nabízím na poslední chvíli, ale snad to není úplně pozdě a dáte mi vědět. Smsky to jistí;)

Zobrazeno 1401×

Komentáře

Peek

Jen houšť a větší kapky! Užij si Fátimu a já bych prosil ňákou prima slečnu do deště:))) Páčko

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio